-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce6
-
Celkový čas70 min
Kdo by neznal smažené vietnamské závitky (vietnamsky Nem rán). Prodávají se u nás v restauracích, bistrech a dokonce i ve většině večerkách. Pokud také tak milujete smažené jarní závitky, tak si je připravte podle našeho receptu.
Smažené závitky nem rán jsou trošku pracné kvůli nutnosti zamotání každého závitku do rýžového papíru, ale s trochou trpělivosti připravíte skvělé závitky, které poslouží nejen jako skvělé pohoštění. V receptu je uvedené mleté maso, doporučuji použít vepřové nebo mix vepřového a hovězího masa. Můžete však maso vynechat nebo přidat mleté kuřecí/krůtí maso. Opravdoví gurmáni použijí mix mletého masa napůl s malými krevetkami. Přidávám také recept na Nuoc cham omáčku, do které je skvělé závitky namáčet.
Pár tipů k přípravě vietnamských závitků:
- Rýžový papír můžete namáčet i ve vodě, ale díky pivu jsou závitky více křupavé.
- Před smažení závitky potřete rýžovým vínem Mirin nebo vodou s pár kapkami vinného octa.
- Závitky smažte vždy ve větší vrstvě oleje (do 1/2 výšky závitku).
- Při smažení by se závitky navzájem neměly dotýkat, aby se nepotrhaly.
Suroviny na smažené závitky nem rán
- 500 g mletého masa
- 100 g rýžových nudlí (v suchém stavu)
- 2-3 vejce
- 30 g Jidášova ucha
- 100 g mungo klíčků
- 2 mrkve / 200 g
- 1 kedlubna nebo ředkev
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- nasekaný čerstvý koriandr
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 chilli paprička
- sůl, pepř na dochucení
- 250 g balení rýžového papíru
- pivo
- olej na smažení
Suroviny na nuoc cham omáčku
- 6 lžic vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1,5 lžíce limetové/citronové šťávy
- trochu strouhané mrkve podle chuti
- nasekaný koriandr podle chuti
VIDEO RECEPT
Postup přípravy závitků nem rán
- PŘÍPRAVA: Nejprve si namočte skleněné nudle v teplé vodě na zhruba 15 minut, aby změkly. Jidášovo ucho zalijte vroucí vodou a nechte houby nabobtnat. Mezitím si nakrájejte na tenké nudličky mrkev a kedlubnu, pro zjednodušení si zeleninu můžete nastrouhat na hrubém struhadle. Cibule nakrájejte najemno, zeleninu osolte a nechte odpočívat. Poté z ní vymačkejte přebytečnou vodu a umístěte do mísy.
- Skleněné nudle si slijte, nakrájejte na menší kusy a přidejte k zelenině. Jidášovo ucho také slijte, zbavte jej tvrdých stonků, poté nakrájejte na tenké nudličky julienne a přidejte do mísy. Přidejte také mungo klíčky, mleté maso, vejce, nasekaný koriandr s chilli, rybí a sójovou omáčku, nasekané stroužky česneku a vše dochuťte solí a pepřem. Směs dobře promíchejte.
- OBALOVÁNÍ: Nyní si připravte hluboký talíř a do něj nalijte tenčí vrstvu piva. V pivu z obou stran namočte rýžový papír dokud není vláčný a poté na rýžový papír dejte na prkénko a do dolní poloviny dejte 2 lžíce směsi. Závitek opatrně smotejte podle ukázky ve videoreceptu. Závitky dávejte stranou, ne však na sebe. Můžete je ještě z obou stran potřít rýžovým vínem Mirin.
- NUOC CHAM: Pokud máte hmoždíř, tak do něj umístěte papričku, česnek a cukr. Vše rozdrťte a zalijte vodou, limetou a rybí omáčkou. Přidejte trochu mrkve a nasekaný koriandr. Alternativou je prolisovat česnek a papričku nakrájet na kolečka.
- SMAŽENÍ: Závitky postupně smažte ve vyšší vrstvě oleje rozpáleného na střední stupeň ze všech stran dozlatova.
- Hotové závitky podávejte s omáčkou nuoc cham.
Chutnaly vám smažené závitky nem rán? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Smažené závitky Nem Rán
Omáčka Nuoc Cham
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews